A múltból való receptek
KRUMPLI KÁSA
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg krumpli, só, 1 marék liszt.
Elkészítés: A krumplit felkockázva megfőzünk, ha megfőtt leszűrjük, a leszűrt levet félretesszük. A megfőtt krumplit krumplinyomón áttörjük, hozzáadunk 1 marék lisztet, ízlés szerint sót és az egészet jól összekeverjük. A leszűrt krumpli levéből annyit adunk hozzá, hogy jól keverhető legyen. Visszatesszük a tűzhelyre és az egészet állandó keverés mellett jól összefőzzük. Vöröshagymát kevés zsíron ropogósra pirítunk és tálaláskor a kására tesszük, ízlés szerint még tejföllel is tálalhatjuk, de gazdagíthatjuk pirított szalonnával is.
BÚZAGÁNCA
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg liszt, zsír, só, forró víz, tejföl vagy aludttej.
Elkészítés: A lisztet lábasban szárazon zsemle színűre megpirítjuk. Amikor megpirult felengedjük annyi forró vízzel amennyit felvesz és átkeverjük, úgy, hogy nagy darabokba maradjon. Ezután forró zsírral meglocsoljuk. Tálaláskor tejfölt vagy aludttejet kínálunk hozzá.
A jelenkor receptjei
Csülkös babgulyás
Hozzávalók 4 személyre: 1 db füstölt csülök, 1 kg sertéscomb, 4 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 kg mirelit bab, gulyáskrém, piros arany csípős, erős paprika, babérlevél, só, delikát, gulyásleveskocka, őrölt bors, őrölt kömény, lecsó, vagy paprika, paradicsom, zellergumó vagy zöldje.
Elkészítés: Pörköltalapot készítünk, a felkockázott húst és csülköt beletesszük. Ízlés szerint fűszerezzük, kevés vízzel felöntjük. Félpuhára főzzünk, majd hozzáadjuk a babot. Újra felöntjük vízzel és együtt puhára főzzük. Végül csipetke tésztát teszünk bele.
Tárkonyos raguleves
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg sertéscomb, petrezselyemgyökér, sárgarépa, őrölt bors, egészhagyma, babérlevél, 2 dl főzőtejszín, tárkony, pici finomliszt, csigatészta, só, delikát.
Elkészítés: Olajon a felkockázott húst megpároljuk, ha a levét elfőtte hozzáadjuk a felkockázott petrezselyemgyökeret és sárgarépát, adunk hozzá egy egész vöröshagymát és tovább pároljuk. Ha levét elfőtte felengedjük vízzel, dobunk bele babérlevelet és pici őrölt borsot, majd a csigatésztát. Elkészítjük a habarást: a tejszínt pici liszttel simára keverjük,
majd hozzáadjuk a leveshez. Összeforraljuk és megszórjuk tárkonnyal.
|