A mltbl val receptek
KRUMPLI KSA
Hozzvalk 4 szemlyre: 1 kg krumpli, s, 1 mark liszt.
Elkszts: A krumplit felkockzva megfznk, ha megftt leszrjk, a leszrt levet flretesszk. A megftt krumplit krumplinyomn ttrjk, hozzadunk 1 mark lisztet, zls szerint st s az egszet jl sszekeverjk. A leszrt krumpli levbl annyit adunk hozz, hogy jl keverhet legyen. Visszatesszk a tzhelyre s az egszet lland kevers mellett jl sszefzzk. Vrshagymt kevs zsron ropogsra pirtunk s tlalskor a ksra tesszk, zls szerint mg tejfllel is tlalhatjuk, de gazdagthatjuk pirtott szalonnval is.

BZAGNCA
Hozzvalk 4 szemlyre: 1 kg liszt, zsr, s, forr vz, tejfl vagy aludttej.
Elkszts: A lisztet lbasban szrazon zsemle sznre megpirtjuk. Amikor megpirult felengedjk annyi forr vzzel amennyit felvesz s tkeverjk, gy, hogy nagy darabokba maradjon. Ezutn forr zsrral meglocsoljuk. Tlalskor tejflt vagy aludttejet knlunk hozz.
A jelenkor receptjei
Cslks babgulys
Hozzvalk 4 szemlyre: 1 db fstlt cslk, 1 kg sertscomb, 4 fej vrshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 kg mirelit bab, gulyskrm, piros arany csps, ers paprika, babrlevl, s, delikt, gulysleveskocka, rlt bors, rlt kmny, lecs, vagy paprika, paradicsom, zellergum vagy zldje.
Elkszts: Prkltalapot ksztnk, a felkockzott hst s cslkt beletesszk. zls szerint fszerezzk, kevs vzzel felntjk. Flpuhra fzznk, majd hozzadjuk a babot. jra felntjk vzzel s egytt puhra fzzk. Vgl csipetke tsztt tesznk bele.

Trkonyos raguleves
Hozzvalk 4 szemlyre: 1 kg sertscomb, petrezselyemgykr, srgarpa, rlt bors, egszhagyma, babrlevl, 2 dl fztejszn, trkony, pici finomliszt, csigatszta, s, delikt.
Elkszts: Olajon a felkockzott hst megproljuk, ha a levt elftte hozzadjuk a felkockzott petrezselyemgykeret s srgarpt, adunk hozz egy egsz vrshagymt s tovbb proljuk. Ha levt elftte felengedjk vzzel, dobunk bele babrlevelet s pici rlt borsot, majd a csigatsztt. Elksztjk a habarst: a tejsznt pici liszttel simra keverjk,
majd hozzadjuk a leveshez. sszeforraljuk s megszrjuk trkonnyal.

|